top of page

Ταυρίνη: Όλη η αλήθεια. Γιατί είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας.

Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που η ταυρίνη θεωρούταν αμφιλεγόμενη ως θρεπτική ουσία. Όλοι μας θυμόμαστε στις αρχές των 00's είχε διαδοθεί ευρέως ότι η ταυρίνη στα συμπληρώματα και πιο συγκεκριμένα στα ενεργειακά ποτά τύπου red bull, προέρχεται από το σπέρμα ταύρου(!). Την ονομασία αυτή την έλαβε λόγω της ανακάλυψη της στην χολή ενός ταύρου. Μέχρι το 1976 θεωρούνταν ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αξία για το ανθρώπινο σώμα. Παρόλο αυτά η ταυρίνη είναι το δεύτερο πιο άφθονο αμινοξύ (θειούχο αμινοξύ) του εγκεφάλου και ως τέτοιο υπάρχει σε υψηλή συγκέντρωση.

Η λήψη αυτού του αμινοξέως μπορεί να επιφέρει βελτιωτικές μετατροπές στις δράσεις των ανασταλτικών νευροδιαβιβαστών του κεντρικού νευρικού συστήματος.(π.χ. Gaba). Όταν καταναλωθεί συγκεκριμένα πριν την προπόνηση, μπορεί να αυξήσει την μυϊκή αντοχή και να αυξήσει την πνευματική συγκέντρωση. Το αμινοξύ υπάρχει κυρίως στα ζωικά τρόφιμα όπως είναι το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Η μέση πρόσληψη από τη διατροφή υπολογίζεται στα 58 mg την ημέρα. (από 9 mg μέχρι 372 mg). Προστίθεται στα ενεργειακά ποτά – π.χ. κάθε κουτάκι Red Bull περιέχει 1 γραμμάριο ταυρίνης- αλλά δεν είναι διεγερτική ουσία σαν την καφεΐνη. Θεωρείται ότι μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση. Πιο συγκεκριμένα αυξάνει την ενυδάτωση των κυττάρων (όπως και η κρεατίνη) κάνοντας έτσι τους μυς να φαίνονται πιο γεμάτοι.


Η ταυρίνη παίζει διάφορους ρόλους στη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς, της χοληδόχου κύστης, των ματιών και του αγγειακού συστήματος, ωστόσο οι μηχανισμοί με τους οποίους δρα είναι υπό διερεύνηση. Ωστόσο σημαντική είναι η βοήθεια της στον σχηματισμό της χολής και στην αποτελεσματικότερη αποβολή της από το σώμα και εμποδίζει το σχηματισμό πέτρας στη χοληδόχο κύστη. Η ανεπάρκεια ταυρίνης συνδέεται με καταστάσεις κατάθλιψης, στρες, αυτισμού, στειρότητας, παχυσαρκίας, ουρικής αρθρίτιδας, εκφύλισης ωχράς κηλίδας, Alzheimer, και ηπατικών διαταραχών.

Για τις έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για αν μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα ταυρίνης. πάντως το μητρικό γάλα έχει υψηλά επίπεδα ταυρίνης προκειμένου να τροφοδοτηθεί το βρέφος.




Προτεινόμενα άρθα
Πρόσφατες δημοσιέυσεις
Search By Tags
Κατηγορίες
Αρχείο
Σχετικά άρθρα
Follow me!
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
bottom of page